Novica

Nekoliko višje cene naftnih derivatov

⇒ Energetika ⇒ Cene naftnih derivatov

Na osnovi modelskega izračuna, predpisanega v Uredbi o oblikovanju cen naftnih derivatov (Ur. l. RS, št. 81/13), se dne 4. februarja 2014 spremenijo modelske cene naftnih derivatov. Tega dne se modelske cene vseh naftnih derivatov malenkostno zvišajo. Na takšne spremembe modelskih cen so vplivala predvsem gibanja svetovnih cen naftnih derivatov na kotaciji "CIF Med high", ki so osnova za izračun modelskih cen po predpisani metodologiji, ter gibanje tečaja €/USD.

V obračunskem obdobju (od 20. do 31. januarja 2014), ki je osnova za izračun novih modelskih cen po 14-dnevnem modelu, so se borzne cene vseh naftnih derivatov malenkostno zvišale. V tem obdobju se tečaj € v odnosu na USD ni bistveno spremenil in ni pomembneje vplival na spremembe modelskih cen.

Ker Vlada RS dne 3. februarja 2014 ni spremenila trošarin, se vse spremembe modelskih cen v celoti prenesejo v nove maloprodajne cene z dajatvami. Zato se dne 4. februarja 2014 vse maloprodajne cene z dajatvami malo zvišajo, tako da bo od tega dne dalje cena motornega bencina NMB 95 z dajatvami višja za 0,6 centa/liter, cena motornega bencina NMB 98 bo višja za 0,7 centa/liter, cena dizelskega goriva se zviša za 0,3 centa/liter in cena kurilnega olja ekstra lahkega KOEL z dajatvami bo višja za 0,5 centa/liter.

 

Na osnovi določil Uredbe o oblikovanju cen naftnih derivatov bodo nove cene naftnih derivatov veljale od 4. do 17. februarja 2014.


© 2012 - 2021 Portal Energetika