Novica

Začetek priprave Območnih načrtov za izstop iz premoga v slovenskih premogovnih regijah

⇒ Rudarstvo ⇒ Opuščanje rabe premoga

Začela se je priprava predlogov Območnih načrtov za izstop iz premoga in prestrukturiranje slovenskih premogovnih regij SAŠA in Zasavje. Zainteresirane deležnike vabimo k aktivnemu sodelovanju pri zbiranju pisnih projektnih predlogov za vključitev vsebin v območna načrta za pravični prehod za obe regiji.

Zbiranje predlogov preko obrazca poteka do 21. novembra 2020.

Izvajalec projekta »Priprava nacionalne strategije in akcijskih načrtov za izstop iz premoga v slovenskih premogovnih regijah« je v mesecu oktobru začel s pripravo predlogov Območnih načrtov za pravični prehod za SAŠA regijo in Zasavje. Načrta bosta veljala za obdobje 2021–2030 in bosta slonela na osnutku "Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda". Ker oba programska dokumenta predvidevata operacionalizacijo ciljev strategije z navedbo konkretnih tipov operacij oziroma projektov, bosta skladno z načelom vključevanja regionalnih deležnikov ter pristopom »od spodaj navzgor« v veliki meri slonela na pobudah in projektnih zamislih teh deležnikov. Načrta bosta iz širokega nabora projektnih idej izpostavila tista področja financiranja, ki bodo v nadaljnji vaji prioritizacije in dodatnega usklajevanja z deležniki prepoznana kot najpomembnejša in najustreznejša za financiranje v okviru Mehanizma za pravični prehod.

V četrtek, 22. 10. 2020 je bil izveden webinar za zainteresirane deležnike, kjer so bili predstavljeni ključni elementi priprave območnih načrtov in obrazec za prijavo projektov. Na webinarju je sodelovalo preko 70 deležnikov. Predstavitev z webinarja je dostopna prek spodnje povezave:

Da bi zagotovili čim višjo stopnjo lastništva, kakovosti in ustreznosti prioritet za financiranje v Območnih načrtih, ste vsi zainteresirani deležniki vabljeni, da se aktivno vključite v pripravo projektnih idej in nam svoje ideje projektov predstavite v pisni obliki prek spodnjega obrazca. Ideje bomo zbirali do 21. novembra 2020. Prosimo, da izpolnjene obrazce posredujete po elektronski pošti na naslov: mpezdirping@deloittecepong.com.

Več informacij je na voljo na spletni podstrani izhodne strategije PRIPRAVA OBMOČNIH NAČRTOV - UVODNE AKTIVNOSTI.

Vse zainteresirane deležnike vljudno vabimo k prebiranju vsebin in tudi k Prijavi na e-novice, kjer po opravljeni prijavi in po prejetem e-sporočilu izberejo podkategorijo »Opuščanje rabe premoga«. Prijava na e-novice zagotavlja ažurno obveščanje o vseh novih aktivnosti in vsebinah na tem področju.

Za vaše sodelovanje se vam že v naprej zahvaljujemo!

Vir: MZI


© 2012 - 2021 Portal Energetika