Novica

Predlog zakona o nižji stopnji DDV na energente

⇒ Energetika ⇒ Predpisi SLO

Vlada RS je na 10. redni seji sprejela predlog Zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov, s katerim predlaga začasno nižjo 9,5 odstotno stopnjo davka na dodano vrednost na električno energijo, zemeljski plin, les za kurjavo in daljinsko ogrevanje. Zakon je objavljen v Uradnem listu RS, št. 114/2022.

Vlada želi s predlogom zakona omiliti posledice dviga cen energentov z začasno določitvijo nižje stopnje davka na dodano vrednost (DDV). Za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 vlada predlaga 9,5 % stopnjo za dobave električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo. Nižjega DDV zaradi evropske direktive pa ni mogoče uporabiti za kurilno olje. Ukrep je komplementaren in dopolnjuje že sprejete ukrepe regulacije cen električne energije in cen zemeljskega plina, kjer je določena najvišja maloprodajna cena.

Z začasnim znižanjem stopnje DDV z 22 % na 9,5 % vlada naslavlja posledice energetske draginje v času največje porabe energentov, med ogrevalno sezono. Nižja stopnja velja za vse, tako za gospodinjske kot poslovne odjemalce omenjenih energentov.

Začasno znižanje stopnje DDV bo v devetih mesecih trajanja ukrepa prihodke državnega proračuna znižalo za okoli 130 milijonov EUR, od tega predvidoma 40 milijonov EUR v letu 2022 in 90 milijonov EUR v delu prihodnjega leta.

Predlog zakona je bil poslan v obravnavo Državnemu zboru po nujnem postopku.

Povezava na sprejet zakon

Vir: MF


© 2012 - 2024 Portal Energetika